Publisert  
21/3/2019

Drømmen om påskefjellet

Hvite dyner av gnistrende snøkrystaller og rykende toddy i hytteveggen er det eneste saliggjørende når kalenderen vipper over mot påske. Bedagelige stavtak mens sola smeiger oss i nakken. Kryssord og åpen jakke, radioen skeivt ned i snøfonna.

- Dere reiser opp i år også, altså?

-  Vi legger igjen stresset og sikter mot Hovden.

- Har dere kjøpt?

- Klarte ikke å motstå det lenger. Når vi er så mye der oppe året rundt. Smarteste vi har gjort. Helt oppe på fjellet, like ved Hovden Fjellstoge.

- Der, ja. Det er virkelig helt oppe på fjellet. Ikke misunnelig i det hele tatt.

- Bli med opp, da vel. Det er fortsatt ledige rom, så kan vi gå Auersvannrunden sammen på langfredag.            

Dialogen over er fiktiv, men mange av gjestene våre har det omtrent sånn i disse dager. Enten de bor hos oss eller har skaffet seg hytte i nærheten.  

De er blitt avhengige. På den best mulige måten.

Kun 3 hytter igjen for salg på Hovden Fjellstoge

Ekte familiepåske

Bare stemningen i oppkjørselen hjemme før avreise, kjenn litt på den. Når bilen er pakket til kupélyset. Skiboksen fylt til bremmen. Alle har funnet ski buksene, polvotter og slalåmbriller. Solkremen fra i fjor, duger den? Vi kjøper ny når vi kommer opp. Butikkene er jo åpne. Men så må vi komme oss av gårde. Vi tar resten av handelen på Hovden.

Riksvei 9 ligger badet i sola som togskinner mot paradiset.  Lukk øynene og se dem for deg; De håpefulle som satt med nesa ned i mobilen, snart er de forvandlet til lystige fjes med rim på overleppa som står med ullgenseren på vranga og vil ha varm kakao.

Den samme gjengen vil heller på kveldskjøring i bakken enn å presse det trådløse nettet for PS4-oppdateringer. Vi jubler hemmelig. Og slenger oss like gjerne med, bare ikke i rødparken. Der er vi voksne litt skvetne, men ungene er fornøyde. «Kom igjen, mamma! Ta det lille hoppet, da!»

Familien presses sammen som kram snø mellom vottene. Og alle elsker det. Er det rart vi dyrker påskedrømmen?

Påskas store eventyr

Så er den i gang. Høytiden på høyfjellet. Påsken er som en eneste lang remse av lykkelige øyeblikk, fylt av tradisjoner, krydret med kryssord og yatzy, blandet opp med nye påfunn. Som påskeharearrangement i regi av God Driv. Slik skriver vi historie, slik gir vi noe videre til nestegenerasjon.

Hovden Aktiv holder barn og unge i ånde med alt fra skiskole og aking om vinteren til kulphopping og rappellering i loddrette vegger under Nos i sommerhalvåret. Vi legger også inn en dag i Badeland og en formiddag til shopping uten at det forstyrrer nostalgien.

Så er det tilbake til dogmet; Skiturer med 180 graders høyfjellspanorama under luebretten. Knitrende bjørkeved i pølsebålet halvveis i sløyfa.

Kanskje har du kasta jakka i overmotet som påskeværet kan lokke oss til. Nistematen fra frokostbordet er et herremåltid i lomma. Lange remser med appelsinskall, det umiskjennelige knekket i Kvikk Lunsj-pakka, rykende solbærtoddy i termoskoppen. Det er ryper på høyfjellet, tenåringen jakter ryper i stolheisen.

Solbrente nesetipper, det ukledelige skillet fra solbrillene når du stabler deg mør og sulten inn på Stomp og Vatn for å sikre deg et bedre måltid og noe godt til dessert.

Påsken er mettet med ingredienser. Det ligger i den norske folkesjela. Selv radioen blir børstet støvet av, vi må få med oss påskekrimmen. Viggo Valle kjører quiz. «Kor ska vi reis?»

Vi vet jo hvor vi skal reise, tenker vi.

Hovden med magisk førvinterlys
Høstutsikt fra Hovdenuten
Moltetur er høytid for Elin
Roger tester badetemperaturen i elva utenfor
Rikelig med bodplass setter Roger og Elin pris på
Elin ved Hartevatn

Beliggenhet, mat og service                          

-       Hovden Fjellstoge, sier vi – Det er der vi har kjøpt hytte, sier vi til et hyggelig par vi treffer i skisporet, og som spør hvor vi bor.

-       Ja! Der de har tacobuffet på skjærtorsdag, sier hun.

-       Nettopp. Det er oss.

Vi hilser jo hyggelig på folk vi møter i skisporet. Her slår vi britene i høflighet, vi nikker og deler gleden med fremmede. Slår av en prat mens vi henger på stavene. På Hovden er vi alle én, stor familie.  

-       Det særegne med Hovden, framfor mange andre destinasjoner, er at det er så kompakt, sier Ann-TorillBriksdal, vertskap ved Hovden Fjellstoge. – Du er på fjellet hele tida, enten du skal handle, skal ut på ski, tilbake til hytta. Du slipper å kjøre dal ned og bakke opp for å hamstre varer. Alt er innen rekkevidde.

Hvis det er én plass som virkelig ligger fjellet, så er det Hovden Fjellstoge. Oppe på platået, rett nord for sentrum, ligger fjellstoga idyllisk til, med vidsyn, førsteklasses matopplevelser og det du trenger av fasiliteter.

-       Vi har gratis buss tur retur alpinanlegget, så det er bare å la bilen stå når du først har kommet deg i orden hos oss, minner Briksdal om.  Det er ski in – ski out. Ingen parkeringsgebyrer. Ingen slitsomme skoskifter i snøen mens hodet blir varmt, der du sitter nesten helt ute på tilhengerfestet og prøver å få balanse nok til å stramme klaffene på alpinstøvelen.

-       Alle snakker om været i år, sier vi.

-       Det har aldri vært bedre, sier Ann-Torill.

Snøen er på plass igjen, både i fjellet og i skibakkene, etter en litt for varm februarmåned. Kanskje derfor er det fortsatt noen ledige rom på fjellstoga, hvis du skynder deg å ringe. Folk har vært skeptiske, men det er uten grunn:

-       Værgudene har stått oss bi. Det er masse snø. Løypene er klare, og kjøkkensjefen vår har slipt gourmetknivene. Nå kan påska komme. Alt ligger til rette her, sier hun smilende til paret vi har møtt, før de spenner skiene på og legger ut på turen mot Auersvann.

Det er ledige hytter til salgs rett i nærheten, jeg kan ordne visning, roper hun tilbake før de to glir av gårde på blå Swix.

Hyttedrømmen er nærmere enn du tror

Viltburger på 1300 m.o.h.

Nå gleder vertskapet på Hovden Fjellstoge seg til å servere sine legendariske viltburgere i friluft. For syvende år på rad kan du oppleve dette, påskens vakreste eventyr, på DNT-hytta Tjørnbrotbru. Norges høyest beliggende fjellkafé.

Roy fra fjellstoga står nemlig daglig og steker burgere på luftige 1300 m.o.h. Og veien dit? Du går Auersvannsløypa og følger en avstikker som er godt kvista og merka opp til hytta.

Alle dager i påskehelga, fra skjærtorsdag til 1. påskedag, er det anledning til å få med seg dette gastronomiske eventyret på Norges tak.

Tipset fra vertskapet går på å sjekke facebooksidene til fjellstoga på morgenkvisten, for å være sikre på om været tillater friluftsburger.

Og så det er sagt, en 13 kilometers dagstur går unna når smaksløkene får bestemme tempoet. Vi sørger bare for å ha litt drivstoff til ungene i lommene, og vips er hele familien som ved et trylleslag på tur. Det er burger og utsikt som lokker.

Så lite internett er det akkurat der oppe, at vi må be deg vippse når du kommer ned igjen, hvis du har glemt cash.

Du rekker å opparbeide deg en ordentlig appetitt på veien hjem. Påskebordet til kjøkkensjef Trond Skjeie påskeaften går det gjetord om ide fleste verdensdeler, og man må bestille i forkant for å være sikker på å få bord i påska.

-       Det er eventyrlig, raust og ekte. Sjel og passion, sier en hytteeier som bor bare et snøballkast fra fjellstoga. Han forsvinner rundt hytteveggen med noe gyllent brygg i iskalde glass. Vi må dukke for en snøball fra en av ungene hans.

Kanskje er påsken på fjellet løsningen for alle som kjenner at det er på tide at kjernefamilien eller parforholdet fikk litt ekstra drivstoff. Her får du medvind til akkurat det prosjektet.

Det er nemlig sånn vi har det – og vil ha det - i påsken. Vi nordmenn. Vi stikker til fjells.På hytta. Våre foreldre tok oss med på dette eventyret da vi var unger, og siden har vi vært hekta.

Tipper vi ser deg over en burger på Tjørnbrotbru påskeaften!

Book et drømmeopphold på Hovden Fjellstoge i dag!