Publisert  
4/12/2018

Vertskapet alle snakker om

Hovden er godt kjent for de fleste sørlendinger og vestlendinger. Denne vakre fjellbyen er etter hvert blitt et fjellparadis året rundt, og et populært hytteområde for mange. Rett nord for sentrum – der folk flest på Hovden parker bilen før skituren starter - finner vi Hovden Fjellstoge.

Vertskapet på Hovden Fjellstoge er blitt noe så særegent som et slags fenomen på Hovden. Noen snakker om vennligheten, andre om maten eller servicen. Vi var såpass nysgjerrige, at vi selv ville oppleve dette unike som det snakkes om.

Midt i et eldorado for Kvikk-lunsj, appelsin, jakt og bål og skiturer – finner vi Fjellstoga. Utsikten utenfor kan ta pusten fra de fleste, og nærheten til naturen er tydelig. Vidmyr naturreservat er rett utenfor, sammen med Otra som sildrer behagelig forbi. I det vi entrer døren inn til Fjellstoga, går det ikke lang tid før en vennlig stemme fyller rommet. Og et stort smiler lyser mot oss.

Velkommen til fjells!

Stemmen tilhører Ann-Torill Briksdal – den ene halvdelen som driver stedet. Og ifølge den andre halvdelen – ektemannen Roy Bakke – er det hun som har den fulle kontrollen.

Etter å ha fått en kaffekopp i neven, sitter jeg ned med disse to menneskene som virkelig har satt Hovden Fjellstoge på kartet. Hva er hemmeligheten?

«Kjærlighet til folk, og lidenskap for det vi driver med», kommer det kjapt fra Ann-Torill. Både hun og Roy nærmest bobler når de begynner å fortelle om reisen de har vært på siden 2010 når de flyttet hit.

«Roy er den sosiale og rause som alltid prater med gjestene, og har alltid tusen idèer til hva vi kan finne på her opp. Det har resultert i mange morsomme øyeblikk», forteller Ann-Torill videre.

«Og Ann-Torill er hovedgrunnen til at jeg kan holde på slik», kvitterer Roy med høy latter! Det er ikke vanskelig å forstå at gjestene elsker disse sprudlende og lidenskapelige menneskene som inviterer til ekte høyfjell hele året. Fra å være et litt slitent etablissement, har de sammen med eier Tore Gustav Drivenes renovert stedet, og skapt et fjelleventyr – både for seg selv og mange andre.

Men først litt om veien hit.

Roy smiler med hele ansiktet når han forteller: «Det er kanskje to ting som jeg husker best i forhold til både natur og hotell-bransjen som jeg etter hvert havnet i. Det første er min altoppslukende salamander- og ørretjakt i Prestebekken på Kongsgård i Kristiansand. Jeg vokste opp et steinkast unna, og kom ofte hjem med ørret som mamma måtte rense. Det andre minnet er min første jobb som pikkolo på et vel ansett hotell i hovedstaden etter endt førstegangstjeneste. Det var her jeg virkelig forstod verdien av å være vennlig og imøtekommende med alle gjestene. Det har fulgt meg siden»

For det var også i hotellbransjen Roy og Ann-Torill til slutt møttes. Ann-Torill som har sin oppvekst på Vestlandet – nærmere bestemt Oldedalen med bare 100 innbyggere. Det å bo og leve lite og nært, er både stort og naturlig. Den følelsen har alltid fulgt Ann-Torill. «Etter mange år i Oslo, virket det forlokkende - å gi egne barn den samme oppveksten jeg selv hadde», forteller hun.

Kun 3 leiligheter igjen for salg på Hovden Fjellstoge

Etter mange år i hotellbransjen i hovedstaden for begge to, ville skjebnen at deres stier skulle krysses. Først som kolleger, deretter kjærester. Forhold ble til ekteskap, og senere reise sørover.

«Det var først etter jeg møtte veggen som direktør for en stor hotellkjede, at vi åpnet opp for å bytte arena. Vi var i kontakt med venner sørpå, som snakket om det gode livet på fjellet. Ikke lenge etter satt vi med fullpakket bil og nye drømmer. Og nå – snart 8 år etter – er vi fast bestemt på at det er her vi vil bli», forteller Ann-Torill engasjert – vel vitende at deres to barn på 4 og 6 år er 100 % enige. Roy har også to større gutter som er ofte på besøk, og som har bodd her i perioder. Nå er det eldstemann på 19 som bor et år på fjellet mens han hjelper til både på Fjellstoga og på Stomp & Vatn.

«Både jeg og Roy får masse energi av å møte mennesker hver dag. Der er jo for dem vi er her! Derfor har vi vært fast bestemt på å skape møtepunkter og opplevelser folk ønsker. Det har resultert i overnatting for mange lag, organisasjoner, bedrifter og skoleklasser – året rundt. I tillegg har vi lavvo-kafe i langrennsløypa, viltburgere på Tjørnbrotbu i påska, konserter og andre arrangementer – samt restauranten Stomp & Vatn nede i Hovden sentrum. Men det desiderte høydepunktet er høstens viltbuffet.»

Hyttedrømmen er nærmere enn du tror

Kjærlighetpå tallerken.

Roy og Ann-Torill tar nærmest sats når de fortsetter. For hver eneste høst arrangerer Hovden Fjellstoge sin etter hvert så velkjente Villbuffet. Det var kjøkkensjef Trond Skjeie som dro det hele i gang på tidligere Hovden Høyfjellshotell og videreførte det på Fjellstoga. I år ble dette etegildet arrangert 10 lørdager mens høstfargene blomstret ute – og over 1400 mennesker har latt seg begeistre.

«På det meste har vi hatt ventelister på nesten 100 mennesker – bare på en enkelt lørdag! Det gjør oss kjempestolte og ydmyke, ikke minst fordi alt vi lager er så ekte og kortreist» forteller Roy. Han står selv bak grytene på buffetkveldene sammen med nevnte Trond – og det er ikke småtterier de byr på. Forberedelsene begynner Trond med på mandag morgen, og bruker hele uka for å forberede til lørdagens 150 gjester.

«På samme måte som alt annet vi gjør her på Fjellstoga, handler det om hvem vi er og oppsummerer alt vi står for. Alt det beste som finnes avsmaker, deles med våre gjester. Det skal være eventyrlig, raust og ekte. Lokale leverandører og jegere bidrar alle til de aller beste råvarene – og selv svigermor bidrar med det beste flatbrødet du kan tenke deg», sier Ann-Torill overbevisende. «Det er nettopp dette samholdet og deling av goder her oppe som gjør at vi kan tilby en matopplevelse utenom det vanlige. Og derfor kommer folk igjen og igjen».

Roy og Ann-Torill har mange travle timer foran seg på høstens siste viltbuffet, og det vrimler som vanlig i lokalet. Undertegnede får anledning til å delta, smake og oppleve. Her er smil og fornøyde ansikter overalt – det er tydelig at kombinasjonen av kjærlighet, kortreist mangfold og tilhørighet også i kveld blir høydepunktet.

Et besøk her, er noe du tar med hjem. Og deler videre med andre.

Book et drømmeopphold på Hovden Fjellstoge i dag!